Despre anumite alimente s-a aratat ca pot reduce riscul bolilor de inima prin scaderea nivelului de colesterol LDL (sau „rau”) si cresterea nivelului de colesterol HDL (sau „bun”). Iar, in timp ce efectele pozitive pe care le au in acest sens uleiul de masline, ovazul si fasolea sunt destul de cunoscute, despre alte alimente care fac bine colesterolului (sau rau), se stie mai putin.
Conform Men’s Health, iata cateva dintre acestea:
Antioxidantii din paste ajuta la controlarea inflamatiilor si a insulinei, ducand astfel la reducerea nivelului de colesterol LDL si al trigliceridelor. De preferat insa este ca pastele sa fie din cereale integrale.
Conform unui studiu realizat in cadrul Universitatii Harvard cu ajutorul a 27.000 de oameni, pe parcursul a opt ani, persoanele care consumau zilnic cereale integrale aveau o greutate cu aproximativ 1,5 kilograme mai mica decat cei care mancau cereale rafinate.
CITEŞTE ŞI: Specialiştii sunt în alertă: Ce trebuie să facem pentru a micşora nivelul de colesterol
Potrivit unui studiu recent, ouale cresc colesterolul „bun”, dar nu si pe cel „rau”, deci ouale ajuta arterele sa fie cat mai curate, fara depuneri de colesterol.
De asemenea, o alta cercetare, realizata cu ajutorul unor voluntari supraponderali, a aratat ca ouale ajuta si la slabit. Mai exact, unii subiecti au primit un mic dejun de 349 de calorii, care continea si doua oua, timp de cinci zile pe saptamana, opt saptamani, in timp ce altii nu au mancat oua. Rezultatele au aratat insa ca cei care au consumat oua (inclusiv galbenusurile) au simtit ca au mai multa energie, au slabit cu 65% mai mult decat ceilalti si fara ca nivelul colesterolului lor total sa fie modificat.
Cea mai buna carne de vita provine de la animalele care au fost hranite cu iarba, ca la tara, deoarece are un raport mai bun intre acizii grasi omega-3 si omega-6, decat cea de la vitele de ferme.
In primul caz raportul este de 1/3 (aproape de cel gasit la carnea de peste), in timp ce la vitele de ferma acesta este de 1/20. In plus, vitele hranite predominant cu iarba au de doua ori mai multa vitamina E, cu puternice proprietati antioxidante.
Dupa ce specialistii de la Universitatea Purdue au oferit unui grup de participanti la un studiu aproximativ 55 de grame de migdale pe zi, timp de 23 de saptamani, au descoperit nu numai ca subiectii nu au mai castigat in greutate, dar si ca aportul lor caloric din alimente nesanatoase scazuse si ca nivelul colesterolului era mai bun.
CITEŞTE ŞI: Sfaturi de neocolit pentru cei care au colesterolul ridicat: Ce trebuie să facă
Dupa cum arata mai multe cercetari, acest tip de ciocolata poate imbunatati sanatatea inimii, reduce tensiunea arteriala, micsora valorile colesterolului LDL, poate sa scada riscul de cheaguri de sange si sa creasca fluxul de sange de la nivelul creierului.
Acesta, aparut de o vreme si la noi, poate dauna persoanelor care sufera de boli de inima, potrivit unor studii, avand un continut scazut de acizi omega-3 si unul ridicat de omega-6.
Un mar pe zi poate tine doctorul departe insa, daca indepartezi coaja, care este bogata in fibre, si adaugi zahar (pasand miezul), obtii un produs procesat care are un nivel ridicat de zahar si unul scazut de fibre.
CITEŞTE ŞI: Cele mai IEFTINE alimente pentru scăderea colesterolului
Desi acum ceva timp se credea ca soia (din care este facuta branza tofu) scade colesterolul, un studiu recent a scos la iveala faptul ca este nevoie sa mananci aproximativ 900 de grame de branza tofu in fiecare zi pentru ca acesta sa scada cu trei procente. De aceea, Asociatia Americana a Inimii nu mai recomanda soia ca fiind un produs indicat pentru sanatatea inimii.